Proje Açıklaması

AFS Hakkında
Temelleri Birinci ve İkinci Dünya Savaşları’nda ambulans şoförlüğü yapan gönüllülere dayanan AFS Kültürlerarası Programları, 1947 yılındafarklı kültürlerden insanlar arasında kurulacak ilişkiler sayesinde ön yargıların yıkılması, farklılıklara saygı ve kültürlerarası anlayışın artmasıyla dünya barışının sağlanacağı inancını taşıyan gönüllülerin girişimleri ile başladı ve 60 yılı aşkın süredir aralıksız olarak dünyanın dört bir yanına yayılarak sürdü.
Günümüzde AFS Kültürlerarası Programları, kendilerini kültürlerarası öğrenme tecrübelerine adamış öğrenciler, aileler, arkadaşlar ve gönüllülerden oluşan dünya çapında bir ağdır ve kültürlerarası öğrenci değişimi alanında dünya lideridir. 1947’den bu yana 380.000’den fazla katılımcı, dünya çapında 50’den fazla ülkede bu programa katılmıştır.
AFS yıl programlarına katılan öğrenciler bir yıl süre ile farklı bir ülkede gönüllü ailelerin yanında kalarak liseye devam ederler ve AFS Gönüllüleri tarafından sağlanan oryantasyon ve danışmanlığın da katkısı ile onlara hiçbir sınıf düzeninde ya da kitapta öğretilemeyecek sıra dışı bir kültürlerarası öğrenme ve değişim deneyiminin parçası olurlar.

AFS Öğrenci Gönderme Çalışmalarımız

AFS Kültürlerarası Programları’yla yurt dışına gidecek öğrencilerin uyum süreçlerini desteklemek ve yeni dönen öğrencilerin ülkelerine hızlı bir şekilde tekrar adapte olabilmelerini sağlamak amacıyla her yıl üç büyük şehirde gidiş ve dönüş oryantasyon kampları düzenliyoruz. 

AFS’nin uluslararası standartlarında gerçekleştirilen bu kamplarda benzer deneyimleri yaşamış olan gönüllülerimiz öğrencileri değişim yıllarının öncesinde ve sonrasında ihtiyaçları olacak bilgi, beceri ve deneyimler ile kültürlerarası etkileşimde kullanacakları araçları öğrencilere aktarır.

Okul tanıtımları
Her yıl AFS birinci basamak sınavlarından önce AFS Kültürlerarası Programları’nı daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla okullarda AFS’nin tarihini, değerlerini, amacını ve başvuru koşullarını konuştuğumuz tanıtımlar düzenliyoruz.  İl il gezerek çeşitli bölgelerden başvuru almaya çalışıyoruz.
Birinci basamak değerlendirmeleri
AFS’li olmanın ön koşulu öncelikle bu aşamada başarılı olmaktır. Bu aşamayı başarıyla tamamlayan adaylar mülakatlara girmeye hak kazanır. Bu sınavın lojistik ve saha gönüllü koordinasyonuyla ilgili tüm aşamaları biz organize ediyoruz.
İkinci basamak değerlendirmeleri
Birinci basamağı başarıyla geçen adayların sözlü değerlendirmelerini ve seçimlerini yapıyoruz.
Aile ziyaretleri
İkinci Basamak Değerlendirmeleri’ni geçmiş olan aday katılımcıların komisyonları tarafından gerçekleşir. Aile ziyaretleriyle amacımız adayı daha yakından tanımak, adayı ve ailesini AFS süreçleri hakkında bilgilendirmek, aile ve aday katılımcının aklındaki soruları gidermektir.
Brunch etkinliği
Her sene Nisan ayında o dönemde değişim senesini yaşayan öğrencilerimizin aileleriyle buluşuyoruz. Etkinliğimiz boyunca ailelerle deneyim paylaşıyor ve onlara destek oluyoruz.
Havaalanı uğurlamaları ve karşılamaları
Her sene AFS deneyimini yaşamak üzere ülkelerine gidecek katılımcılara havaalanından el sallıyoruz. Aynı şekilde AFS deneyimini tamamlamış katılımcılarımızı karşılamaya gidiyoruz.

AFS Öğrenci Konuk Etme Çalışmalarımız

AFS senelerini geçirmek üzere Türkiye’ye gelen öğrencilerin uyum süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla konuk etme uyum kampları düzenliyoruz. Yıl içinde gerçekleştirdiğimiz 4 farklı uyum kampı ile öğrencilerin değişim yılları boyunca gerekli olan temel bilgi, beceri ve deneyimler kazanmalarını ve kendi değişim süreçlerini takip edebilmelerini amaçlıyoruz.

Danışmanlık
Gönüllülerimiz, her AFS öğrencisinin senesini verimli bir şekilde geçirmesi için kişisel gelişimini yakından izler ve danışmanlıklarını yapar. Danışmanlar, düzenli aralıklarla öğrencilerle iletişime geçerek ihtiyaç duydukları konularda öğrencilere yardımcı olmaya çalışır.
Dil desteği
Gönüllülerimiz konuk ettiğimiz öğrencilere Türkçe dersi vererek onların dile uyum süreçlerine destek olur.
Aileler için uyum eğitimleri
Yurt dışından gelen öğrenciler, gönüllü ailelerin yanında kalarak ailenin birer bireyi olur. Öğrenciler için yapılan uyum kampları sırasında konuk eden ailelere yönelik uyum eğitimleri gerçekleştiren gönüllülerimiz, hem öğrencilerin hem de ailelerin programdan en yüksek verimi almasına yardımcı olur.