İnsanoğlu yeryüzünde düşünmeye başladığı andan itibaren geleceğin nasıl olacağını hayal etti…
Önce güvenli bir mağara hayal ettik. Daha çok yiyecek, daha sıcak bir yuva hayal ettik. Kendi kendine giden arabaları, uçmayı hayal ettik. 2000’li yıllarda artık uzayda koloniler kuracağımızı, uçan arabaları,zaman makinalarını, evlerimizde bize hizmet eden robotları hayal ettik. Geleceğe dönüşleri, Jetgilleri hayal ettik. Hiçbirimiz dünyanın hala bu kadar acılı ve de acımasız olabileceğini, çaresizlik hissi ve barışa özlemimizin hala bu kadar yoğun olabileceğini hayal etmiyordu.
Dünyanın herhangi bir yerindeki bir AFS gönüllüsüne misyonumuz sorulduğunda mutlaka içinde dünya barışı geçen bir cümle kuracaktır. Bizim misyonumuz da barış dolu bir dünya için kültürlerarası etkileşim olanakları yaratmaktan bahseder. Bunun içindir ki yıllardır öğrenci seçer, kamplar yapar, aile bulur, danışmanlık veririz. Ancak görüyoruz ki bu çabalarımız, her ne kadar iyi ve başarılı olsa da, dünyaya barış getirmek için yeterli olmuyor. Pes mi edeceğiz? Hayır. Ama dünya barışının bir güzellik yarışması klişesi olarak kalmaması için de yeni bir şeyler yapacağız.
AFS neyin kısaltması diye sorulduğunda ‘another fat student’ demek şüphesiz hepimiz için bir gülümseme sebebi. Ama çıkış noktasını hiçbirimizin unutmaması gerekiyor: American Field Service. Hani şu pek meşhur, dünya savaşlarında gönüllü olarak çalışan, savaş cephelerinden yaralılar taşıyan ambulans şoförlerimiz. Yıllar içinde AFS dünyasında bir ülkenin ağırlığı diğer ülkelerin de katılımı ile hafiflediği için artık ”Amerikan” sıfatı geçerliliğini kaybetmiş olabilir ama zaten her şeyin özü diğer iki kelimede yatıyor: Field Service, yani saha hizmeti.
İşte bu yüzden, yeni bir şeyler yapmak için, barışa daha da etkin bir şekilde hizmet etmek için AFS Gönüllüleri sahaya geri döndü. Cesaretle hayal edeceğimiz projelerimizi aynı cesaretle hayata geçiriyoruz. Bu nedenle, 2015’de KArE (Kültürlerarası Etkileşim) Platformu’nu kurduk.
Amacımız, hedefi barış olan, bu hedefe giden yolun kültürlerin birbirine dokunmasından geçtiğini gören herkesi bir çatı altında bir araya getirmek; 2020 vizyonu olarak belirlediğimiz kültürlerarası etkileşim alanında Türkiye’nin yaygın, kapsayıcı, öncü sivil toplum kuruluşu olmak. Bu nedenle AFS ilgili çalışmalarımızın dışında kalan tüm projelerimizi ve etkinliklerimizi KArE çatısının altında topluyoruz. KArE Platformu’nun ülke geneline yayılması hedefiyle, dünyaya barış penceresinden bakan herkesi yanımıza çağırıyoruz.
Yüz yıl önce bu yola savaş sahalarından yaralı taşıyarak çıktık. Yüz yıl sonra, sahada pek çok yaralı hala bizi bekliyor.
Şimdi tekrar sahaya inme zamanı. Bize kültürlerarası etkileşimin ve gönüllüğün önemini öğreten atalarımıza, o cesur ambulans şoförlerine bir borcumuz var.
Sen de bizi destekle, birlikte ve cesaretle hayal edelim. Hayal ettiklerimizi aynı cesaretle hayata geçirelim.