SİNEZEMİN – Gençler İçin Kültürlerarası Kısa Film Projesi
Gençler için Sinemayla Kolaylaştırıcılık Eğitimi
ELELE – Diyalog için Kültür ve Sanat: Sivil Toplum Örgütleri Kapasite Geliştirme Hibe Programı kapsamında, AFS Gönüllüleri Derneği tarafından geliştirilen SİNEZEMİN – Gençler İçin Kültürlerarası Kısa Film Projesi’nin ilk faaliyeti olan Gençler için Sinemayla Kolaylaştırıcılık Eğitimi 14-19 Haziran tarihlerinde Bayramoğlu, Darıca’da gerçekleştirilecek.
Etkinlik üniversitelerin Sinema-TV ve medya bölümlerinde okuyan, kültür-sanat alanındaki sivil toplum kuruluşlarında gönüllülük ya da stajyerlik yapan veya sinemaya ilgi duyup sivil toplumda aktif rol almak isteyen 18-29 yaş arasındaki 15 genç katılımcı ile gerçekleştirilecek.
Son başvuru tarihi 6 Haziran, Pazartesi; saat 13:00.
Başvuru Formu için Aşağıdaki Bağlantıya Tıklayın!
Etkinlik kapsamında genç katılımcılar kolaylaştırıcılık eğitimi alarak kapasitelerini geliştirecekler; kültür kavramı, kültürlerarası diyalog ve etkileşim üzerine farkındalıklarını artıracaklar, sinemanın bir araç olarak kültürlerarası diyalog alanında nasıl bir eğitim malzemesine dönüştürülebileceğini keşfedecekler ve uygulama şansı bulacaklar.
Etkinliğe katılan 15 genç, SİNEZEMİN – Gençler İçin Kültürlerarası Kısa Film Projesi kapsamında Temmuz ayında, İzmir, Eskişehir ve Hakkari’de uygulanacak Kültürlerarası Kısa Film Atölyelerinin bir ayağında kolaylaştırıcı olarak görev alacaklar. 15-18 yaş aralığındaki gençlere eğitim vermek üzere süpervizör eşliğinde hazırlık yapacak gençler, eğitimin içeriğini beraber oluşturacaklar ve İzmir, Hakkari ve Eskişehir’deki genç katılımcılarla beraber Kısa Film çekecekler.
Projenin sonunda ise çekilen tüm filmler İzmir, Hakkari ve Eskişehir’de izleyici ile buluşacak.
Kimler Başvurabilir:
- 18-29 yaş arasındaki gençler
- Eğitmen ve/veya kolaylaştırıcı olmak isteyen gençler
- Sivil toplum çalışmalarında sinemayı ve unsurlarını etkin kullanmak isteyen kolaylaştırıcılar, gönüllüler ve tüm sivil toplum çalışanı gençler
- Üniversitelerin medya, Sinema-TV ve ilişkili bölümlerinde okuyan ya da yeni mezun olmuş ve sivil toplumda aktif rol almak isteyen gençler
SİNEZEMİN – Gençler İçin Kültürlerarası Kısa Film Projesi Hakkında
Hikaye anlatıcılığının en güçlü araçlarından biri olan sinema, farklı kültürleri tanımak ve kendi kültürümüzü tanıtmak için olağanüstü bir araçtır. Görsel ve işitsel dilinin yanı sıra, gelişen teknolojiyle birlikte artık daha kolay erişilebilen ve paylaşılabilen bir medya aracı olması sebebiyle sinema ve video günümüzün en etkili iletişim araçlarından biri haline geldi. Bu araç aynı zamanda kültürlerarası iletişimin yaygınlaştırılmasında da son derece güçlü ve popüler bir seçenek olarak eğlence dünyasında, kültürel çalışmalarda ve elbette sivil toplumda da tercih ediliyor. Sosyal medya ile geçtiğimiz 10 yıl içerisinde muhteşem bir ivme ile yaygınlaşan video kültürü, artık gençlere ulaşmanın, -daha da önemlisi, gençlerin size ulaşmasının en önemli kaynağı olarak düşünülebilir.
AFS Gönüllüleri Derneği tarafından geliştirilen, KATADROM Kültür, Sanat ve Sosyal Politikalar Derneği’nin ortak olarak, Bir Kadın, Bir Hayat Derneği (Hakkari), Eksi 25 Derneği (Eskişehir) ve Eşittir Derneği’nin (İzmir) iştirakçi olarak yer aldığı SİNEZEMİN – Gençler İçi̇n Kültürlerarası Kısa Fi̇lm Projesi̇; video kültürünün hikaye anlatıcılığı ile beslenmesini ve bu sayede farklı kültürlerden gençlerin birbirlerini daha iyi tanımalarını ve kendilerini daha iyi ifade etmelerini sağlamak amacıyla tasarlandı. Bunu yaparken de akran öğrenimi prensibiyle ilerleyerek gençlerin-gençlere destek olmasına zemin hazırlamak istiyoruz. İzmir, Hakkari ve Eskişehir’deki gençlerin katılacağı Kısa Film Atölyeleri ile kendi hikayelerini anlatabilecekleri bir zemin oluşturmak ve bu hikayeleri farklı illerde anlatmak, paylaşmak projemizle ulaşmak istediğimiz en temel hedefimiz. Fakat alıştığımız metotların aksine, gençlere atölyeleri yine gençlerin vermesini sağlayarak projenin gençler üzerindeki artırmayı hedefliyoruz. Önce sinema alanında kendini geliştirmek isteyen gençlere kolaylaştırıcılık eğitimi vereceğiz, sonrasında ise bu gençlerin atölyelerde gençlerle buluşarak tecrübe kazanmalarına olanak sağlayacağız. Projenin sonunda yine bu 3 şehirde gerçekleştireceğimiz Fest-i Kült gösterimleri ile atölyelerden çıkan filmleri paylaşarak farklı kültürler ve topluluklar arasında bağ kurulmasına katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.