Kültürlerarasılık becerilerinden bir tanesi olan uyum becerisi, bir topluluk ya da bir ortama ayak uydurabilme, adapte olabilme halini ifade eder. Uyum becerileri yüksek olan kişiler, yeni girdikleri ortamlarda daha aktif ve rahat olabilir, aidiyetlerini daha hızlı kazanbilirler. Peki uyum becerisi bize günlük hayatta bize ne gibi alanlarda yardımcı olur? Gelin bakalım.

  1. Kariyeriniz boyunca pek çok farklı işte ya da ortamda çalışmanız muhtemel. Her ortam değişikliği kişiler için yeni bir macerayı, yeni bir çabalama dönemini de beraberinde getirir. Yeni ortamı öğrenmek, keşfetmek, işlerin nasıl yürüdüğünü, kimlerin neler yaptığını ve nasıl insanlar olduklarını öğrenmek süreci karmaşıklaştırabilir ve yorucu hale getirebilir. Uyum becerilerini geliştirebilmiş olan bireyler bu süreçleri, geliştirmemiş olanlara göre daha hızlı ve kolay atlabilirler.
  2. Dünya değişimin çok hızlı ve sürekli gerçekleştiği bir yer haline geldi. Bu da bireylerin, bu değişimlere ayak uydurabilmek ya da geride kalmak tarafları arasında sürekli geçiş yapmalarına sebep oluyor. Uyum becerisi yeniliklerin hayata dahil edilmesi sürecinin daha rahat gerçekleşmesini sağlar.
  3. Değişim her zaman rahatça ve açıklıkla karşılanamayabilir. Bu gibi durumlarda değişim bireyler üzerinde stres oluşturabilir, bireylerin yorgun, sıkılmış hissetmelerine yol açabilir. Uyum becerisini geliştirmiş olan bireylerin stres eşiklerinin daha yüksek olduğunu söylemek yanlış olmaz. Her birey bu tarz stres ve kaygı sorunları yaşayabilse de uyum becerisini geliştirmiş olanlar daha az etkileneceklerdir.
  4. Daha hızlı adapte olanlar, avantajlı duruma geçerler. Gerek iş hayatında, gerek eğitim hayatında yaşanan değişikliklere en hızlı adapte olabilenler, diğer kişilere göre avantajlı duruma geçerler. Bu avantajlı durumu ister girişimcilikle, ister çok çalışmayla, ister yeni şeyler keşfetmekle geliştrebilen uyum becerisi yüksek bireyler, diğer bireyler de sürece adapte oluncaya kadar avantajlı durumda kalırlar.

Uyum becerisi hem eğitim hayatına devam eden bir öğrencinin hem hayatını farklı şehirlerde öğretmenlik yaparak geçirmiş bir öğretmenin hem de iş kurmayı planlayan bir girişimcinin sahip olması gereken faydalı becerilerden birisidir. Bu kadar kritik öneme sahip bir beceriyi geliştirmek içinse biraz çabalamak gerekiyor.

Öncelikle konfor alanından çıkmak, yenilikleri birer tehdit değil, birer öğrenme fırsatı ve macera olarak görmek gerek. Farklı şeyler denemekten ve deneyimlemekten korkmamalısınız. Bu beceriyi geliştirmek istiyorsanız, farklılıkların içerisinde atlamalısınız. Sizin bakış açınızdan farklı olarak nitelendirdiğiniz şeyleri incelemeli, araştırmalı, deneyimlemeli ve uyum sağlamaya çalışmalısınız. Uyum becerisi için neredeyse sadece deneyimle geliştirilibilen bir beceri demek yanlış olmaz. Bu deneyimi nasıl kazanacağınız ise size kalmış. Farklı şehirlerdeki yaşamlara adapte olmaktan, farklı ülkelerdeki yaşamlara, başka ailelerin düzenlerinden, başka iş yerlerinin düzenlerine adapte olmaya kadar deneyebileceğiniz pek çok yöntem mevcut.

Beraber düşünelim, en son ne zaman konfor alanınızdan çıktınız?